Raportul de control la CEO. Au îngropat compania!

Dăncilă, ia-ți concediu! Definitiv!
iulie 27, 2019
Sambata, zi lucratoare – fake news marca PSD
septembrie 6, 2019
Arata tot

Raportul de control la CEO. Au îngropat compania!

Ultimul raport de control de la Complexul Energetic Oltenia arată că o mână de oameni au pus stăpânire pe companie și o îngroapă. Haos și incompetență. Funcții și privilegii. Atât au avut în cap!

Se vede acum că am avut dreptate cu tot ce am afirmat despre situația CEO, când PSD și sindicatele negau. Acum este clar și de ce conducerea companiei mi-a refuzat constant intrarea în cariere.

Acestă guvernare iresponsabilă a cedat piața energetică Rusiei. În urma măsurilor luate, în principal prin OUG 114 și prin blocarea exploatărilor de gaze din Marea Neagră, importurile de gaze au crescut de 353 de ori anul acesta. În această conjunctură, Ministerul Energiei a anunțat că dorește să treacă grupurile energetice din termocentrale de la cărbune la gaze. Adică vor ca importurile de gaze din Rusia să crească și inclusiv termocentralele să ajungă la mâna rușilor, iar industria minieră românească să dispară.

Pare greu de crezut că această companie mai are vreo șansă cu aceleași personaje la conducere. Cei de la PSD Gorj și cei din Guvern sunt atât de înfipți în măruntaiele acestei companii încât nu cred că o vor lăsa până nu o sugrumă!

Nici nu mai are sens să fac vreun apel la Guvern sau PSD să ia măsuri de redresare. O fac degeaba de ani de zile. Numirea unor oameni competenți și adoptarea Legii Holdingului, aceste două lucruri ar trebui făcute imediat! La începerea sesiunii voi face solicitare pentru discutarea Legii Holdingului în comisii, iar apoi la plen.

Singurii care mai au putere în fața celor care au pus mâna pe CEO sunt minerii și energeticienii, iar acest lucru s-a văzut la greva de la începutul anului.

Cred că doar presiunea miilor de salariați îi mai poate trezi pe cei care guvernează.

Câteva din concluziile raportului, pe scurt:

  1. Liderii sindicali, plătiți regește și de două ori de mineri și energeticieni. O dată prin salariul de la CE Oltenia și a doua oară prin indemnizația de la sindicat. Nu merită nici un leu, dar dacă au făcut ceva au făcut pentru directorul Sorinel Boza, nu pentru angajații pe care ar fi trebuit să-i apere. Conform raportului, sarcina sindicaliștilor-inspectori sociali este de a evita conflictele de muncă. Vă amintiți greva din iarnă, când liderii nu au susținut protestul minerilor?
  2. Mai mulți șefi din CE Oltenia nu au fost pe lista scurtă a firmei de recrutare, dar chiar și așa ei au ajuns să conducă compania. Lista de la partid a fost mai puternică.
  3. Inclusiv actualul director al companiei, Sorinel Boza, a fost numit prin nerespectarea legii.
  4. Șefii din CEO nu aveau obiective cuantificabile, erau plătiți să facă nimic, dar se vede că au luat bani să termine compania. În plus, indicatorii erau schimbați după pofte și cu încălcarea legii.
  5. Salariații sunt puși în pericol la muncă din cauza suprasolicitării la locuri de muncă în care nu au atribuții, lipsuri, etc..
  6. Programele anuale de achiziții și investiții, în aer.
  7. CE Oltenia a avut stocuri mai mici față de cât prevedea legea, ceea ce înseamnă că societatea mințea atunci când raporta opiniei publice stocurile de lignit. Ba mai mult, aflăm acum că CEO include în cantitatea de cărbune și rezerva de stat a ANRS, cărbune ce nu este în proprietatea societății.
  8. În 2019, cu nenumărate Hotărâri de Guvern pentru expropriere de utilitate publică, CE Oltenia încă mai justifică blocajul din minerit prin “pretențiile exagerate ale proprietarilor de terenuri”, chiar dacă aceștia nu mai au acces la proprietatea lor odată ce este în lista HG.
  9. Lucrările de excavare sunt făcute după ureche, iar calitatea lignitului a scăzut, ceea ce presupune suplimentarea cu hidrocarburi și păcură pentru a asigura arderea cărbunelui. Extrem de multe retrageri din exploatare au avut ca motiv calitatea inferioară a cărbunelui sau lipsa acestuia.
  10.  Zecile de opriri accidentale ale grupurilor au dus la dezechilibre calculate de OPCOM în perioada 2017-1018 de 109.461.288 de lei.

În facsimil am pus pagina din raport referitoare la condițiile din companie, subiectul pe care îl tot aduc atenției publice de ani de zile, din care se vede că siguranța oamenilor este ultima grijă a conducerii.